Проведено информационно събитие – гр. Плевен

Проведено информационно събитие – гр. Плевен

 

На Националния ден на безопасността на движението по пътищата:

Експерти обсъдиха проблемите при наказателно преследване на причинителите на тежки пътни произшествия с жертви и ранени

 

Информационна среща за популяризиране на проблемите при правораздаването и наказателното преследване на причинители на тежки произшествия на пътя се проведе на 29 юни 2022 г. в малката зала на Регионална библиотека „Христо Смирненски“, гр. Плевен. Срещата бе проведена на Националния ден на безопасността на движението по пътищата, който се отбелязва на 29 юни вече четвърта година. Експерти, представители на институции и медии обмениха знание и предложения за законодателни промени в сферата на пътната безопасност.

Събитието бе организирано от Фондация „Отворена длан“, в партньорство с Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

По време на първия информационен панел модераторът Галина Тошева представи анализ на европейското и българското законодателство и европейската съдебна практика в областта на правораздаването при ПТП. Участниците в срещата се включиха в дискусия и обсъдиха проблемите при наказателното преследване на отговорните за пътни произшествия, завършили с жертви и ранени. Г-жа Тошева разказа накратко за предложенията за промени, направени от участниците на предходната информационна среща, която се проведе на 27 юни в гр. София.

Г-н Владимир Тодоров – председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, презентира какви са правата на пострадалите при ПТП, както и мерките за превенция и осигуряване на пътна безопасност.

Срещата продължи с г-н Христо Таслаков, представляващ фондация „Отворена длан“, който запозна присъстващите с модерните технически средства на „Лайка“ България, които служат за документиране на доказателствата на местопроизшествието.

За финал на информационно събитие отново представителят на Асоциацията направи демонстрация ,,Не шофирай пил‘‘ – всеки желаещ от присъстващите имаше възможността да се включи в демонстрацията.

На срещата присъстваха представители на Общинска администрация – гр. Плевен, служители на Областна дирекция на МВР, представители на БЧК, представители на неправителствени организации, журналисти.

Събитието бе реализирано в изпълнение на дейност по проект „Подобрения в областта на правораздаването чрез анализ на европейската практика и българските съдебни традиции в областта на наказателното преследване на виновните за ПТП с наличието на жертви/ранени“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, приоритетна ос „Прозрачна и ефективна съдебна система“.