Изложба „Пътешествие из живите традиции“

Изложба „Пътешествие из живите традиции“

Изложба „Пътешествие из живите традиции

 

По повод 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, на 5 юни от 17:30ч. ще бъде официално открита изложбата „Пътешествие из живите традиции“. Събитието се реализира с подкрепата на Община Плевен и Фондация „Отворена длан“.

На изложбата ще бъдат представени стотици фотографии и текстове, документирали във времето традициите на 17-те държави членки на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. В 18 фото пана са събрани живите наследства на държавите членки на Регионален Център София – ЮНЕСКО, между които Азербайджан, Република Албания, Република Армения, Босна и Херцеговина, Република България, Грузия, Република Гърция, Република Кипър, Република Молдова, Република Северна Македония, Румъния, Република Словения, Република Сърбия, Република Турция, Украйна, Република Хърватия и Черна гора.

Събитието ще се състои в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, част от РВИМ – Плевен, на което Фондация „Отворена длан“ ще вземе участие с умален реалистичен макет на Панорамата, изработен по  проект “Дунав – река с много обща история”, проектен код ROBG-476 по Програма ИНТЕРЕГ VA Румъния-България, съфинансиран от ЕФРР и във връзка с политиката за устойчивост на проектите и на основата на изготвената Съвместна стратегия за опазване, съхранение, устойчиво използване и управление на културното наследство с обща история.

Изложбата може да бъде разгледана от 5 юни до 5 юли 2023 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Заповядайте!